RAparperi-Rheum rhabarbarum

Raparperi

Timberley Early

 

Ostettu:

01.04.2015

Paikka:

Pirilän Kukkatalo Oy

Hinta:

5,90 €

TIETOA

Raparperi on puutarhan pikantti herkkuvihannes, kasvukorkeus 60—100 cm.

ISTUTUS

Varhain keväällä runsasravinteiseen multamaahan, aurinkoiselle tai varjoiselle paikalle. Sopiva istutusväli on yksi metri. Kasvuaika on 15—20 -vuotta. Pensas kannattaa jakaa noin 5 –vuoden välein. Lannoitetaan ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen kesällä.

SATO, POMINTA JA HOITO

Ensimmäiset raparperit saadaan varhain keväällä. Varret irroitetaan maasta nykäisemällä. Varren tyngät voivat mädännyttää pensasta. Kasvukaudella poistetut kukkavanat, toinen sato voidaan kerätä elo– syyskuulla. Mikäli raparpereita on liikaa omaksi tarpeeksi, voi osan kukkavanoista päästää kukkimaan, sillä kukinto on hieno.

KÄYTTÖ

Runsaasti oksaalihappoa sisältävät varret nautitaan kuorittuna sellaisenaan, (söin itse kuorittuna sellaisenaa ja joskus kastelin pään sokeriin) tai kypsennettynä maitotuotteiden kera. Niistä tehdään kiiseleitä, piirakoita, jälkiruokia, hilloja, mehuja ja jopa viinin raaka-aineeksi. Ruodinpalaset voi myös pakstaa sellaisenaan talven varalle.

LÄÄKETIEDE

Runsaasti oksaalihappoa sisältävät varret nautitaan kypsennetynä maitotuotteiden kera.

LINKIT:

Wikipedia

2017©Reijo Ovaska